2015 m. sausio 16 d., penktadienis

Naminė ruginė duona su saulėgrąžomis

Labai skani duonytė su raugu, pagal savo skonį galima dėti sėklų, o galima ir be sėklų, taip pat galima maišyti ruginius miltus su kvietiniais
Reikės:
raugo
500 g.  miltų
100 ml. avižinių dribsnių
200 ml. sėlenų (galima ir kvietinių ir ruginių)
100 ml. saulėgrąžų
truputis kmynų
100 ml. cukraus
1 arb. š. medaus
700 ml. vandens

Išmaišome visus ingridientus, minkome apie 10-15 minučių. Masė gaunasi skystoka.
Jei raugą iškarto atidedat, palikite jį atvirame inde kambario temperatūroje apie 10 valandų, o po to į šaldytuvą, tik uždengti nesandariai, kad jis kvėpuotų.
Jei atidedat raugą vėliau, tuomet tešlą palikti 8-12 valandų, o prieš kepant atidėti raugą. Jį iškarto galima dėti į šaldytuvą, nepamirškite, kad raugas turi kvėpuoti.
Aš kepiau silikoninėje formoje, todėl jos netepiau, jei kepate metalinėje, tuomet sutepti sviestu ir paberti miltų. Aš prieš kildant iškarto sudėjau tešlą į kepimo formą.
Dėti formą su tešla į šaltą orkaitę ir nustatome 190-180 laipsnių orkaitę, kepame apie 1,5 val, gali tekti ir ilgiau. Patikrinkite degtuku, ar duonytė jau iškepė:)
Išėmusi duoną iš orkaitės, įvyniojau ją į rankšluostį ir palikau.
Skanaus

3 komentarai:

  1. Sveiki,kepu duona jau keli metai su raugu,bet paskutiniai kartai kazko nepavyksta,duona gaunasi su skyle virs plutos,o prie pado neiskepus tesla lieka.Niekaip nesuprantu ka ne taip darau.Ir temperatura didinu ir kepu mazesnej vis tiek tas pats,net liudna darosi.Gal galit ka patarti.Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  2. Raugą atidedu kitam kartui, dar ne sudėjus kitų ingredientų. Tada raugui lengviau pakilti. Taip sena duonos kepėja man patarė.

    AtsakytiPanaikinti